lunes, 11 de julio de 2011

Es Ibons de Barleto

El sabado podié escapar-me a fer una cursa per un troz de la montanya de Bielsa que no conoixebe: la de Barleto. ye un caso curioso, perque encara que ixes ibons viertan auguas cara Bielsa, perteneix a la Comuna de Traseto (Sin, Senyes e Serveto). Talment ixa montanya entrás en la venta de mont con la que se pagoren la casa la Villa e la ilesia de Bielsa.
Pero rai, la parte baixa perteneix a Bielsa, e l'anvista dende es ibons ye espectacular: Cotiella (se veye án ye la Basa la Mora), Penya la Una, Lierga, parte de la Valle Laspunya, cillo de Bachaco, la man pacina de Pineta, Treserols, Astazus, Rubinyera, L'Almunia, Guara, Santa Marina... Pero clar, son a més de 500 metros d'altaria.
Es Ibons son muit pinchos, encara que a yo el que més goyo me fa de totz es que conoixco ye l'Ibón de Plan. Pero estes tamien tienen bel·la coseta. E la puyata ye dura: en primeras el camín d'el Cau que, encara que ye marcato como PR, ye zarrato de barzas, lirolers, ixordicas, carroneras, buixos... totas las plantas que punchan (asinas llevo yo es brazos e las piernas de rastonazos). Quan prencipias a puyar per la ribereta Barleto ya se i veye abetz, pins, chordoneras a punta pala. Pero quan sales ta la tasca... yo nunca no hebe visto tantismas siemprevivas. Tamién i hai muta més variedat de flora (per eixemplo orquidias). E chizartz, mama mía si n'i heba. En veyé més de 100 en la zona alta (per la selva en espanté un, e dimpués un corzo se vengó fendo-me foter un blinco quan m'escanyutó a 6 u 7 metros).
Una vegata que yes alto en es ibons (plens de guardafuents), bien en vale la pena d'asomar-se ta la crencha que da ta l'Ibón d'el Cau (se no tenetz vertigo), perque las vistas son espectaculars.
Aquí tenetz el track, pero paratz cuenta perque el desnivel ye dur e i hai trozos que cal trepar e destrepar una miqueta. No me foi responsable, yo deixo el camín per lo que puyo e baixo. Qui quiera emplegar-lo, ye responsabilidat suya :-)
E el mapa


Una anvista enta Pineta puyando:


Una foto d'el barranco Barleto, ye quasi tot asinas, una sucesión de chicotz churros:
La capan·na e el corral de Barleto cerca ya d'es Ibons:
L'ibón baixo de Barleto:
Una parte de l'ibón alto, debaixo de Suelsa:
El Cau a's pietz, Fuesa, Treserols, Rubinyera, L'Almunia, etc.:
Enta la Vall de Chistau e Cotiella, con Maristás en segundo termino:
Au, salut.

8 comentarios:

  1. Muit gran como siempre! La verdat ye que fa goi leyer-te y veyer as fotos que penchas.

    En leyendo iste post m'ha surtido un dandalo: ¿qué son os chizartz?

    Salut y a continar fendo iste blog!!

    ResponderEliminar
  2. Chizart ye el nombre local d'el sarrio (que tamién s'emplega perque se piensan que ye la forma "bien dita"). Mersi per lo tuyo comentario :-)

    ResponderEliminar
  3. Quines vistes! Hi ha alguna llei no escrita que diu que quan més puges, més bonic és i menys destrossat està.
    Seria interessant que ens diguessis el desnivell i el temps que es triga en fer aquestes rutes, per veure si som capaços de repetir-les.

    ResponderEliminar
  4. El desnivell i el temps els tens als enllaços que dono. Per a aquesta ultima 1500 metres i 5 hores de pujada...

    ResponderEliminar
  5. Es ibons de Barleto son talment es más majos de toz es Pirineos. Güen troballo de documentación de la cursa ta Barleto pero en la zaguera foto i ha una chicota error: Maristás no ye en segundo término, ixo ye Soláns, i amás de Soláns en la Comuna se le diz L'Orbar. Maristás son toz es praus d'abaixo que el corren de verano las vacas de la Comuna. Se podría dicir que ye de la Cruz de Guardia t'abaixo, ta Bielsa, ixa valle d'abaixo.

    Saludos!

    ResponderEliminar
  6. Hebe feto una respuesta más larga... pero se ha borrau. Decibe que ixo que fotes en la zaguera foto de que en segundo termino ye Maristás ye una chicota error. Ixo ye Soláns, i en la Comuna le dicim "L'Orbar" amás de Soláns. Maristás son toz es praus d'abaixo de la Cruz de Guardia cara Bielsa i que el corren las vacas de la Comuna de verano. Maristás ye el reverso de la Bargasera, que ya ye ta la parte nuestra.

    D'an yes Felquera? U de qui?

    Un saludo,
    bonita crónica

    ResponderEliminar
  7. Gracias Segio per pasar per aquí e per las tuyas correccions. ya sé que ye terreno de la Comuna, e d'astí probablement vienga la mía error toponimica.
    Salut.

    ResponderEliminar